HVEM SA HVA?

BESTILL ET FOREDRAG NÅ!  

AKTUELL på skoleturne med DKS Innlandet i november 2022 og i februar 2023.

Var på programmet under Bjørnsonfestivalen i Molde september 2022.

Premieren fant sted på Edderkoppen Teater i Oslo sept. 2021. Samarbeid med Atikko Norge. Støttet av Fond for Lyd og Bilde, Fritt Ord og Turneorganisasjonen i Hedmark.

I mange år har Helene Uri vært opptatt av språk og kjønn. Snakker kvinner og menn forskjellige språk? For ti år siden begynte hun å klippe ut artikler og legge dem i en blå mappe.

Språket er en by

Filosofen Ludwig Wittgenstein sammenlignet språket med en gammel by. 
Min by er en blanding av gammelt og nytt. Slik språket mitt er. 

Gatene rundt her jeg bor, er alle oppkalt etter døde menn: malere, statsmenn, en numismatiker, en prest, en arkitekt. På vei til butikken passerer jeg en byste av en kjent mannlig maler.

Litt lenger opp i gaten står en skulptur av en naken navnløs kvinne.Mer enn et foredrag 


Vi ser fram til å møte publikum på kulturhus, i bibliotek, ute i bedrifter og på events! Foredraget kan tilpasses dine behov. Bestill et foredrag i dag!

Uri og Kolstad har skapt en krysning mellom faglitterær formidling og kunstopplevelse, et slags performativt foredrag som tar i bruk flere virkemidler. Historier fra egne liv og populærkulturelle referanser flettes inn for å konkretisere og synliggjøre språkets iboende konflikter. 

For språk er makt. Og hva skjer med forholdet mellom menn og kvinner når «mann» stadig regnes som språklig nøytralt? Helene Uri omtales ofte som «kvinnelig forfatter», som om hun er noe annet enn sine mannlige kolleger. Er tiden moden for en modernisering av språket?

Kan man avsløre om en litterær karakter er mann og kvinne ut fra hvordan hen snakker? Skriver menn og kvinner forskjellig, og hører publikum forskjellen? Vi kan love både lattervekkende og oppsiktsvekkende oppdagelser!

Jeg ønsker å høyne bevisstheten rundt valg av ord. For valg av ord er ikke likegyldig. Vi må slutte å si til gutter at de ikke skal gråte som en jente. Vi må slutte å skryte av kvinner ved å si at de er menn.

Helene Uri

er forfatter, språkforsker og professor. Hun ble dr. art. i anvendt lingvistikk ved Universitetet i Oslo i 1996, og er nå professor i kreativ skriving ved Norsk barnebokinstitutt. Hun har utgitt både faglitteratur, barne- og ungdomsbøker og romaner for voksne. Hun gav ut boka Hvem sa hva - kvinner, menn og språk i 2018 (Gyldendal). Helene Uri er Aftenpostens faste språkspaltist.

Ketil Kolstad

er skuespiller, dramatiker og produsent. Han har vært teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater og daglig leder av Foreningen !les, hvor han blant annet jobbet med å promotere lesing og litteratur til gutter og menn.