HEKSEJAGTEN

PREMIERE 7. AUG. 2021

Møllerup Gods, Syddjurs Egnsteater, Danmark

Danmarks mest fryktede heksejeger, adelsmannen Jørgen Arenfeldt, inviterer til bryllupsfest i det Herrens år 1686. Kong Christian V er på dette tidspunktet i ferd med å utstede nye lover som vil regulere hekseprosessene, men Arenfeldt kan stadig nå å brenne noen flere hekser og trollmenn. Mens gjestene finner sine plasser i gildesalen, sitter Blommen i fangekjelleren og venter på sin skjebne.


I løpet av bryllupsfesten skjer det noe dramatisk som skremmer alle gjestene - det må ha vært trolldom på ferde! Jørgen Arenfeldt innkaller til sitt Birketing for å dømme de skyldige til døden på bålet. Men ting går ikke helt etter hans plan... 

Heksejagten blir nå i 2021 endelig satt opp i sin egentlig tiltenkte form - som en totalteaterforestilling i vakre omgivelser på Møllerup Gods i Syddjurs, Danmark. Publikum blir tatt med på en vandring på godset, før de blir invitert med som gjester inn til bryllupsfesten, med bespisning og tidstypisk musikk fra liveorkester. Det store spørsmålet er selvfølgelig: Hvem er det som til sist ender på bålet?

Ide, konsept og manus: Hege Tokle
Manus og instruksjon: Ketil Kolstad
Scenografi og kostymedesign: Sus Haugland
Komponist og musikalsk leder: Vibe Ulbrandt
Med blant andre: Uffe Christensen, Pia Lund Andersen, Nynne Karen Nørlund Steenild og Hans Nørregård, sammen med mer enn 30 frivillige skuespillere og musikere.

"Teaterleder Hege Tokle og den norske instruktør Ketil Kolstad har sammen med skuespillere og resten af holdet begået en genialitet (...) Det er ikke de flade panders parade - du bliver underholdt på et højt nivå."
Adresseavisen

Fotos: Martin Busborg

www.syddjursegnsteater.dk
www.syddjursegnsteater.dk

ARKIV FRA 2020 

Heksejagten - det glade vanvid
Premiere 21. august 2020, Syddjurs Egnsteater, Danmark
spilles t.o.m. 11. september

Kom til vores forestilling!
Kom ud fra isolation og karantæne!
Kom ud i den friske luft!
Vi holder stadig afstand...
Kom til torvet og se vores dramatiske spil!

Der findes mange historier om Døden.
Denne historie er helt sand, måtte jeg straffes fra oven om jeg lyver! 

En omreisende teatertrupp tar imot publikum på torvet. De skal fortelle historien om heksejegeren Jørgen Arenfeldt på herregården Rugård i Syddjurs. Men interne stridigheter og sjalusi mellom skuespillerne gjør at historien finner uventede veier... 

Det er 14. august 1686. Jørgen Arenfeldt sprer frykt blant befolkningen med sine mange hekseprosesser. Mens Anne Sørensdatter, mest kjent som Blommen, sitter i fangekjelleren på Rugård anklaget for å være heks, planlegges et stort og fornemt bryllup på herregården. Sønnen til Ebeltofts rikeste mann, Mikkel Basse, skal giftes med datteren til Arenfeldts elskerinne, Leonora.

Vi går fra vielse til bryllupsfest og videre til begravelse, da brudgommen under mystiske omstendigheter dør. Det må ha vært trolldom på ferde!  

Bruden blir anklaget for å være heks, og må møte dommerne i Birketinget. Arenfeldts elskerinne Leonora ofrer seg for sin datter, og sier at det er hun som er heksen, det var hun som forårsaket brudgommens død. Arenfeldt blir fra seg, og kjemper med seg selv og de andre mektige menn om Leonoras skjebne.

Leonora tar skjebnen i egen hånd, og tar et kraftig oppgjør med Arenfeldt, og får støtte fra de andre kvinnelige skuespillerne.

Men noen skal på bålet i det femte bilde (det står på side 33!). Så; HVEM SKAL DØ?

Det har en god effekt, at de medvirkende spiller skuespillere i en omrejsende teatertrupp. "Teater i teater" -ideen tilføjer kolorit til et stykke, som udspiller sig med tryk på højspændt dramatik og grovkomisk gestik. (...) Har man lyst til at opleve et sus af fortidens grufulde fortræd pakket ind i grovkornet komik, fine datidsrober og store armbevægelser i det fri, er "Heksejagten - det glade vanvid" et besøg værd.


Kirsten Dahl, Århus Stifstidende

Ketil Kolstad har skrevet manuset til Heksejagten sammen med Hege Tokle på oppdrag fra Syddjurs Egnsteater, og han instruerer også stykket selv.
Produksjonen skulle egentlig vært iscenesatt som en "totalteater" spelopplevelse på Karlsladen i Rønde, men på grunn av Korona-situasjonen har manuset blitt kraftig bearbeidet til en vandreteaterforestilling i commedia dell arte stil. Forestillingen har blitt en unik utendørs teateropplevelse tilpasset koronaens tid!

Manus: Hege Tokle og Ketil Kolstad
Scenografi/kostymer: Sus Haugland
Musikalsk ansvarlig: Vibe Ulbrandt
Med blant andre: Uffe Christensen, Pia Lund Andersen, Hans Nørregård og Hege Tokle